Pihalna orkestra v Križankah

Vabilo na koncert Pihalna orkestra v Križankah Godbenice in godbeniki Godbe Slovenskih železnic so konec maja prejeli zlato plaketo s pohvalo za vrhunsko odigrane skladbe na najvišjem državnem tekmovanju slovenskih godb. Ponovno so dokazali, da spadajo med najbolj kakovostne pihalne orkestre v Sloveniji in s tem potrdili zaupanje, ki ga gojimo železničarji do edine železničarske godbe v Sloveniji.   Godbenice in godbeniki ostajajo skromni, predani ustvarjanju glasbe, in se veselijo priložnosti, da svojo vrednost dokažejo publiki in samim sebi. V veliko čast si štejejo, da lahko letos že drugo leto zapored nastopajo tudi na priznanem Festivalu Ljubljana. Zato vas v okviru Festivala Ljubljana vljudno vabijo na koncert, ki bo v ponedeljek, 10. junija, ob 20. uri v ljubljanskih Križankah.

 

 

Več o koncertu:  

Pihalna orkestra v Križankah (https://ljubljanafestival.si/event/pihalna-orkestra-v-krizankah/) Godba Slovenskih železnic Zidani Most  / Delavska godba Trbovlje

Več o Godbi Slovenskih železnic: 

 Leta 1902 so glasbeni navdušenci, železničarji, v Zidanem Mostu ustanovili železničarsko godbo. Ta je v dolgoletni zgodovini večkrat zamenjala ime, vselej pa ostala neločljivo povezana z železnico. Godba Slovenskih železnic, kot jo poznamo danes, je edina od nekdaj številnih železničarskih godb. Ohranila je svoje prvotno poslanstvo in že 117 let ponosno predstavlja železnico ter bogato slovensko kulturno dediščino. Dirigentsko palico je od njenih začetkov vihtelo enajst dirigentov; od leta 1999 Franci Lipovšek. Pod njegovim vodstvom se je začel orkester pomembno razvijati in se udeleževati tekmovanj, s tem pa sta se začeli povečevati kakovost in zahtevnost glasbe, ki jo igrajo. Na prvem tekmovanju Zveze slovenskih godb so prejeli zlato plaketo in osvojili skupaj drugo mesto. Že leto pozneje so ponovno prejeli zlato plaketo, tokrat v višji kategoriji. Dobro delo so nadaljevali, dokler se niso po kakovosti izvajane glasbe uvrstili v najvišjo, koncertno skupino. V njej nastopajo še danes. Godba Slovenskih železnic je za zdaj edina godba v Sloveniji, ki ji je na tekmovanjih Zveze slovenskih godb uspelo v samo petih letih priti od najnižje kakovostne skupine do najvišje. Svojo uigranost, tehnično spretnost in muzikalnost so na najvišjem slovenskem tekmovanju Zveze slovenskih godb dokazovali tudi letos in prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo. S svojo energijo in predanostjo glasbi pa 76 aktivnih članov niza uspehe tudi na mednarodnih tekmovanjih. V zadnjih letih se je povprečna starost orkestra precej znižala in je okrog 24 let. V godbi igrajo osnovnošolci, dijaki, študentje, zaposleni različnih profilov, upokojenci ter tudi najstarejši aktivni godbenik v Sloveniji, 96-letni upokojeni železničar Rudolf Glavač. Kljub veliko glasbeno vrhunsko izobraženim članom je Godba Slovenskih železnic ljubiteljska. Uspešno koncertirajo na raznovrstnih kulturnih prireditvah doma in v tujini. Med drugim so Slovenske železnice ter našo domovino in njeno bogato kulturno dediščino predstavljali med turnejami in nastopi po ZDA, Kanadi, Avstraliji, Novi Zelandiji in številnih drugih krajih.