O nas

Iz majhnega raste veliko

Pisalo se je leto 1902, natanko 1. maja. Takrat so glasbeni navdušenci, železničarji v Zidanem Mostu, ustanovili železničarsko godbo. V svoji 120-letni zgodovini je godba večkrat zamenjala ime, kljub vsemu pa je vedno ostala močno povezana z železnico. KD Godba Slovenskih železnic, kakršno poznamo danes, je edina od nekdaj številnih železničarskih godb.

Začetki godbe

Dirigentsko palico je od njenih začetkov vihtelo enajst dirigentov, od leta 1999 Franci Lipovšek. Pod njegovim vodstvom se je začela godba pomembno razvijati in udeleževati tekmovanj, s tem pa sta se povečevali kakovost in zahtevnost igrane glasbe.

Dirigent Franci Lipovšek

Godba Slovenskih železnic je za zdaj edina godba v Sloveniji, ki ji je na tekmovanjih Zveze slovenskih godb uspelo v samo petih letih priti iz najnižje v najvišjo kakovostno skupino. S svojo energijo in predanostjo glasbi pa 80 aktivnih članov niza uspehe tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Koncert Godbe Slovenskih železnic

V zadnjih letih se je povprečna starost godbe precej znižala in je le nekaj čez 20 let. V godbi igrajo osnovnošolci, dijaki, študentje, zaposleni, upokojenci ter tudi najstarejši aktivni godbenik v Sloveniji, 95-letni upokojeni železničar Rudolf Glavač. Poleg številnih akademsko izobraženih glasbenikov pa v godbi večina članov igra povsem ljubiteljsko.

Godbeniki na vaji

Godba uspešno koncertira na raznovrstnih kulturnih prireditvah doma in v tujini. Med drugim so Slovenske železnice in našo domovino ter njeno bogato kulturno dediščino predstavljali na turnejah v ZDA, Kanadi, Španiji, Makedoniji, Nemčiji, Franciji in na Hrvaškem. Lansko leto je godba gostovala v Avstraliji in na Novi Zelandiji, letos pa se lahko pohvali z odličnim nastopom in zastopanjem Slovenije v Turčiji na mednarodnem festivalu v Antaliji, kjer se je skupaj z mažoretno skupino Klub Mažorete RAP iz Radeč predstavila tudi v šov programu. Godba ima velike načrte, godbenice in godbeniki pa pri tem ostajajo skromni, predani ustvarjanju glasbe. Veselijo se priložnosti, da svojo vrednost dokažejo publiki in sebi.

Alanya

Skozi svojo zgodovino so godbeniki spoznali, kako lahko iz male Stanovske godbe z natanko 21 člani zraste uspešna godba z 80 člani, odličnim dirigentom in pravimi prijateljstvi.

Godba Slovenskih železnic Zidani Most.